Huiszoeking bij voetbalclub Marseille op vraag van Luikse rechter

Op de zetel van de Franse voetbalclub Olympique de Marseille is donderdag een huiszoeking verricht op vraag van de Luikse rechter Philippe Richard.

Belga

Dat is uit gerechtelijke bronnen in Luik en Marseille vernomen.

Volgens LCM, een lokale televisiezender uit Marseille, hebben agenten vier dossiers in beslag genomen die te maken hebben met de transfer van spelers tussen Marseille en de Belgische voetbalploeg Standard Luik.

De vier spelers in kwestie zijn de Kroatische doelman Vedran Runje, Rode Duivel Daniel Van Buyten, de Belgische aanvaller Jurgen Cavens en de Nigeriaanse verdediger Joseph Yobo.

Philippe Richard is bevoegd voor een onderzoek naar vermeende malversaties bij de transfer van spelers tussen Standard en Marseille. De Luikse onderzoekers gaan de financiële stromen na tussen de twee clubs ten tijde van de transfers. De transfersommen verschenen in de officiële boekhouding, maar de onderzoekers willen te weten komen of er geen andere geheime stromen van geld waren.

In Marseille werden donderdag talrijke documenten uit de boekhouding van de club in beslag genomen. In het kader van dit dossier werden in mei 2004 en februari 2005 ook al huiszoekingen verricht bij Standard.

De hoofdaandeelhouder van Marseille, Robert Louis-Dreyfus, is ook aandeelhouder van Standard. Louis-Dreyfus en Luciano (Licio) d'Onofrio, oud-spelersmakelaar en vice-voorzitter van Standard, stonden vorige maand nog terecht in Marseille met dertien medebeklaagden voor verdachte transfers bij Olympique.

Het Openbaar Ministerie eist drie tot vier jaar cel met uitstel tegen Louis-Dreyfus, en twee jaar cel, waarvan een jaar effectief, tegen d'Onofrio. Het vonnis wordt verwacht op 9 juni.