Grouwels kent geen "hypercompetente eentalige"

Print
"Wie tien jaar tweede taal volgt en daar niets van heeft bijgeleerd, is niet hypercompetent".
Zo reageerde Brussels staatssecretaris Brigitte Grouwels maandag op vragen over haar uitspraken van daags voordien dat ze een onbekwame tweetalige Nederlandstalige verkiest boven een eentalig Franstalige hyperbekwame.

Grouwels deed haar uitspraken zondag op de Franstalige commerciële zender RTL-TVi. Tijdens de vragenronde op haar persconferentie maandag verduidelijkte de CD&V-politica dat ze snel moest antwoorden op een reeks vragen die haar werden voorgeschoteld.

Inhoudelijk stelt ze dat "iedereen met wat gezond verstand" kan zien dat het "om een volkomen valse keuze gaat. Wie zou iemand die tien jaar tweede taal volgt en daar niets van opsteekt, als 'hypercompetent' bestempelen? Is zoiets niet veeleer een teken van bijzonder grote incompetentie?", vraagt ze zich af.

Ze wijst er ook op dat twee- of meertaligheid in heel veel Brusselse jobs een integraal onderdeel van de competenties uitmaakt, "behalve misschien voor mensen die klantgerichtheid als iets volkomen overbodig beschouwen", luidt het. Ze vraagt zich af hoeveel Franstalige mede-Brusselaars positief zouden reageren wanneer ze aan een overheidsloket geconfronteerd zouden worden met een "hypercompetente" Nederlandstalige die geen Frans spreekt.