Onderzoekers ontdekken bron van Nijl in Rwanda

Print
Twee Nieuw-Zeelandse en een Britse onderzoeker hebben de verst verwijderde bron van de Nijl gevonden, zo meldt het AFP zondag.
De bron bevindt zich in het Nyungwewoud in Rwanda, zo luidt het. De Brit Neil McGrigor (44) en de Nieuw-Zeelanders Cam McLeay (43) en Garth MacIntyre (43) zijn vrijdag in het Nyungwewoud aangekomen. Op een hoogte van 2.428 meter ontspringt daar een waterstroompje. De onderzoekers hebben na een tocht van 80 dagen vastgesteld dat dit stroompje de bron vormt van zowel de Rukarara-rivier als de Nijl.
"Wij hebben de rivier als eerste precies gemeten en we hebben vastgesteld dat ze 6.718 kilometer lang is," aldus Neil McGrigor tegenover het AFP. Tot nu toe werd aangenomen dat de Nijl 6.611 kilometer lang was.
Er bestaat al sinds mensenheugenis onenigheid over waar de Nijl ontspringt. Het Victoriameer, dat door Oeganda, Tanzania en Kenia wordt gedeeld, wordt algemeen beschouwd als de bron. De Rwandese Rukarara-rivier mondt uit in de Kagera-rivier, die op haar beurt in het Victoriameer eindigt. De onderzoekers begonnen hun zoektocht op 20 september vorig jaar in Egypte. In november moesten ze de tocht door een incident in Oeganda staken; in maart werd de zoektocht hervat.