Sigarenfabriek Overpelt ruimt plaats voor 80 huizen

De sigarenfabriek in de Willem II-straat gaat vanaf deze week onder de sloophamer. In principe beginnen de afbraakwerken vandaag. Op de site van Willem II is er plaats voor tachtig bouwkavels.

jforier

Met Willem II verdwijnt een stukje industriële geschiedenis uit Overpelt. Het bedrijf startte zijn vestiging in Overpelt in 1961 en sloot op 20 december 2002 de deuren. Vanaf dan stond de fabriek, die nu eigendom is geworden van een bouwpromotor, leeg. De sigarenfabriek van Willem II was aanvankelijk een succesverhaal voor Overpelt. In zijn drukste periode waren er tot 700 - vooral vrouwelijke - werknemers. Jan Van Poppel (76) was er van 1973 tot 1992 bedrijfsleider in Overpelt en heeft de neergang van de sigarenindustrie voor een groot stuk meegemaakt.

Hij denkt met nostalgie terug aan toen en heeft veel goede herinneringen aan het “geweldig goed” personeel: “Willem II werd groot door kleine sigarenfabrieken over te nemen en kreeg dan zelf een andere naam.” Dat Overpelt na Bocholt de deuren moest sluiten en naar Houthalen (Swedish Match) verhuizen zag Jan Van Poppel aankomen. De afslanking van het personeel liep parallel en voor een stuk als gevolg van een doorgedreven automatisering. De Willem II-straat had zich inmiddels verzoend met de relatieve rust - geen vrachtvervoer, geen postenwisseling - die de sluiting van de sigarenfabriek met zich mee bracht.

“Nu kan dat weer veranderen,” aldus het gemeentebestuur in Kiosk. “De afbraakwerken kunnen in de directe omgeving van de fabriek voor hinder zorgen, maar men zal trachten de geluidsoverlast tot een minimum te beperken.” Het afbraakpuin wordt ter plaatse gesorteerd en het zuivere breekpuin van beton en stenen blijft op de site gestockeerd en wordt hergebruikt bij de aanleg van de wegenwerken. Op de site van Willem II zou ruimte komen voor 80 bouwkavels. Uitbreiding van de woonzone zou op termijn mogelijk zijn tot in de Riet.

Aangeboden door onze partners