Jonge krakers stichten hun wolventuin in Alken

Print
Op de hoek van de Sint-Truidersteenweg en de Wolfstraat hebben zeven jongeren een leegstaand pand gekraakt. En dat steken ze niet onder stoelen of banken. Met spandoeken en de tekst “dit huis wordt bewoond en onderhouden”, maken ze duidelijk dat er voortaan opnieuw leven is in het pand dat ze zelf ‘Wolf Garden’ hebben gedoopt.
Toen we zaterdag op bezoek gingen, troffen we twee jongeren aan, maar die waren niet meteen tuk op een interview voor de krant. “Wij zijn niet de initiatiefnemers en willen eerst overleggen met onze medebewoners alvorens te reageren.” Dan maar even contact opgenomen met de buren. Jean-Marie Schoemans weet dat zijn buurhuis al ongeveer drie jaren leeg staat.
“De eigenaar van de woning kennen we niet, maar we menen wel dat de laatste huurders uit de woning werden gezet, omdat het pand onbewoonbaar werd verklaard. Volgens onze informatie is er weinig modern comfort in het huis. Bijvoorbeeld geen centrale verwarming of badkamer”. Wat ze vinden van hun nieuwe buren?
“Wij hebben niets tegen die mensen en ik vermoed dat het een heropleving is van de flower power-beweging,” lacht Jean-Marie. “De enige voorzorg die ik genomen heb, is dat ik het nummer van de brandweer altijd bij de hand heb. Er is immers ook geen elektriciteit in de woning en verlichten gebeurt dus vermoedelijk met kaarsen en dat geeft toch enig brandgevaar.”

Schoemans en de andere buren, ontvingen trouwens een pamflet van de jongeren, waarin ze hun kraakactie toelichten. “Vrijplaatsen worden niet toegewezen, maar moet men veroveren. Daarom kraakten wij het huis op de hoek van de Wolfstraat en de Sint-Truidersteenweg,” lees je in de aanhef van de folder. Voorts halen ze aan dat Wolf Garden voorkomt uit een anarchistisch ideaal dat ze zien als een toestand zonder bazen en zonder knechten, kortom een wereld waarin iedereen vrij is. In het pamflet schrijven ze ook dat ze aan een grote tuin werken om zelfvoorzienend te gaan leven en dat ze een gedeelte van de woning voor kunstenaars willen openstellen en kamers willen inrichten als open atelier.

In de loop van de week kregen de nieuwe bewoners al bezoek van burgemeester Hendrik Verbrugge, met een afgevaardigde van de politie, maar die kunnen voorlopig niets doen. Korpschef Benny Reenaers van de politiezone Borgloon: “We hebben weinig mogelijkheden wanneer de bezetting door de eigenaar wordt gedoogd. Wij hebben enkel de mogelijkheid om op te treden wanneer er sprake zou zijn van openbare ordeverstoring en dat is vooralsnog niet het geval”.
Burgemeester Verbrugge benadrukt dat de jongeren juridisch beslagen zijn en zeer goed op de hoogte zijn van hun rechten. Het ziet er dus niet naar uit dat er snel een einde zal komen aan de bezetting van Wolf Garden.