Israëlier vindt moordenaar familie na meer dan zestig jaar

Print
Na meer dan zestig jaar heeft een Israëlische zakenman een van de moordenaars van zijn familie gevonden. Roni Lerner deed zich voor als historicus om het mysterie van de moord op zijn familie tijdens WO II te achterhalen, en met succes. Volgens Israëlische media bestaat de kans dat de zaak heropend wordt.
In oktober 1943 werden de grootmoeder van Roni Lerner en vijf van haar kinderen met messteken vermoord in de Poolse boerderij waar ze zich verschanst hadden voor de nazi's. Bij een bezoek aan Polen in 2003 vond Lerner de getuigenis van zijn vader omtrent de moord in de archieven, wat hem ertoe bracht de zaak zelf te onderzoeken. Zijn zoektocht bracht hem tot bij de Pool Josef Radczuk, de laatste overlevende van de vijf moordenaars van zijn familie. De intussen 92-jarige Radczuk gaf toe dat hij aanwezig was bij de moorden en dat hij de bezittingen van de slachtoffers stal. Hij toonde Lerner ook de plaats waar zijn familie begraven lag.
De Israëliër wil nu dat Radczuk, meer dan zestig jaar na de feiten, nog voor de rechter verschijnt. Hij vertrekt zondag terug naar Polen om er de lichamelijke resten van de slachtoffers op te halen en ze over te brengen naar Israël.