Rice wil snel een Iraakse regering

Print
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft maandag in Irak aangedrongen op de snelle vorming van een regering.
Volgens Rice wil de VS met "elke eerste minister die door het Iraakse volk is verkozen" samenwerken.
Aan de zijde van haar Britse collega Jack Straw zei Rice dat de coalitie "achter de keuzes van het Iraakse volk zal staan". Ze voegde eraan toe dat de internationale gemeenschap nood heeft aan een Iraakse regering waarvan de leiders intelligent en verantwoordelijk zijn.
"Onze doelstelling is om met elke democratisch verkozen premier samen te werken, maar we hopen dat dit snel gebeurt", zei Rice.
Straw wil dat de Irakezen zelf een soevereine staat instellen. Hij meent dat de Iraakse regering de terroristen een halt toe zal roepen. Hij voegde eraan toe dat al 2000 Amerikaanse soldaten en meer dan 100 Britse militairen het leven hebben gelaten tijdens de oorlog in Irak. Volgens Straw heeft de VS al miljarden dollars geïnvesteerd om de democratie in Irak tot stand te brengen.
Het onverwachte bezoek van Rice en Straw komt net op het ogenblik dat de Iraakse politieke partijen ruzie maken over de kandidatuur van uittredend premier al-Jaafari.
"Indien het Iraakse volk verlangt dat ik aftreed, dan doe ik dat. Omdat het parlement de burgers vertegenwoordigt zal het parlement hierover beslissen", aldus al-Jaafari.