Al zes doden bij overstromingen in Tsjechië en Slovakije

Print
In Tsjechië en Slovakije zijn al zes doden gevallen sinds het begin van de overstromingen. Duizenden inwoners van de bedreigde gebieden worden geëvacueerd.
In de andere landen van Centraal-Europa lijkt de situatie onder controle te komen.
Zondag werd een 78-jarige man dood aangetroffen in de Trebovka-rivier in Tsjechië. Hij was sinds zaterdagmiddag opgegeven als vermist door het rusthuis waar hij verbleef.
In het zuidwesten van het land werden ongeveer vierduizend inwoners van dorpen dichtbij de rivieren Dyje en Jevisovka geëvacueerd. In het noordwesten blijft de dreiging voor overstroming van de Elbe reëel. Momenteel staat het water van de rivier 8 meter 46 hoog, terwijl dat normaal twee meter is. Verwacht wordt dat het water nog zal stijgen tot negen meter op maandag.
De Tsjechische premier Jiri Paroubek vreest dat de hoge waterstand nog tien tot veertien dagen kan aanhouden, gezien de grote hoeveelheid bergsneeuw die smelt.
In het Duitse Dresden verwacht de lokale overheid dat de hoogste waterstand van de Elbe dinsdag bereikt zal worden. Veel gezinnen zouden hun huizen al verlaten hebben uit voorzorg. Wel zouden de overstromingen niet zo erg zijn als die van 2002, toen dorpen deels werden weggespoeld en toen alleen al in Duitsland 21 mensen stierven.