Londen bespreekt mogelijke aanval op Iran

Print
De Britse regering heeft maandag een geheim onderhoud met hoge legerfunctionarissen over mogelijke luchtaanvallen op Iran. Dat schrijft de krant Sunday Telegraph.
Een woordvoerder van het ministerie van Defensie ontkent dat een dergelijk onderhoud is gepland.
De Sunday Telegraph citeert een hoge functionaris volgens wie luchtaanvallen, onder Amerikaans commando, "onvermijdelijk" zouden zijn als Iran zich niet schikt naar het bevel van de VN-Veiligheidsraad om binnen de 30 dagen een einde te maken aan zijn activiteiten inzake de verrijking van uranium.
De VS hopen op een eventuele militaire operatie met een multinationaal karakter, maar Britse defensieverantwoordelijken menen dat Washington, als het moet, ook bereid is alleen of samen met Israël luchtaanvallen te lanceren, schrijft de krant nog.
Volgens de bron die in de krant wordt geciteerd, zouden de aanvallen beperkt blijven tot luchtaanvallen tegen de Iraanse nucleaire installaties. Een invasie zoals in Irak zou op dit ogenblik uitgesloten worden.
"Bij het overleg van maandag zullen de gevolgen van een dergelijke aanval voor Groot-Brittannië worden besproken", met name de gevolgen voor de Britse belangen in Irak en Afghanistan. "De aanvallen zijn mogelijk nog voor dit jaar, misschien voor volgend jaar", vult de bron aan.