Ivo Belet wil WK voetbal in 2018 in België

Print
België, Nederland en de grensgebieden in Frankrijk en Duitsland moeten zich kandidaat stellen om in 2018 het WK voetbal te organiseren. Dat zegt Europarlementslid Ivo Belet (CD&V).
Voor de modernisering van vijf Vlaamse stadions is volgens Belet 800 miljoen euro nodig.
“Het voetbal zit aan de grond. Ofwel blijven we bij de pakken zitten, ofwel doen we er iets aan. Vandaar het plan om het WK 2018 in de Euregio te organiseren,” zegt Belet, die als lid van de commissie Sport al twee jaar intensief bezig is met het voetbaldossier.
“Het eerste probleem is dat wij geen enkel stadion hebben dat voldoet aan de noden van de 21ste eeuw,” legt Belet uit.
“Vandaar mijn investeringsplan 2008-2018. De opstap is een modernisering van de stadions in Brugge, Gent, Antwerpen, Brussel en Genk, waarbij de Vlaamse overheid en de privé tien jaar lang elk 40 miljoen euro op tafel leggen. Met die 800 miljoen euro kunnen we de vijf stadions uitbouwen tot moderne voetbaltempels met 40 tot 50.000 zitplaatsen en loges, waar verschillende ploegen spelen, waar concerten en meetings kunnen worden gehouden, en waar winkels, horecazaken, fitnessclubs, kantoren... in zijn ondergebracht.”
Maar voor wat hoort wat. “De clubs moeten zich houden aan de nieuwe regels van Europa. Rode draad is de eigen jeugd opnieuw meer kansen geven. De enige oplossing om uit het dal te kruipen.”