"Demotte beter geen Franstalige premier"

Print
De regering kan na de parlementsverkiezingen van 2007 beter niet geleid worden door een Franstalige eerste minister. Dat zegt minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) in een gesprek met Het Laatste Nieuws. "Opnieuw een Nederlandstalige premier zou beter zijn, ook voor het voortbestaan van België, " aldus Demotte.
Demotte verschilt van mening met partijgenoot en potentiële premier Elio di Rupo. De kans bestaat dat de socialisten in 2007 de grootste politieke familie vormen, met meer zetels voor de PS dan voor de sp.a. "Het lijkt me niet meer dan logisch dat de Franstaligen na dertig jaar nog eens een premier kunnen leveren, " zei Di Rupo vorig jaar in Humo.
Voor Demotte is "belangrijker dan die functie dat de waardering en het vertrouwen vanuit Vlaanderen groeien". De Vlamingen vormen in dit land de meerderheid. Ze hebben- de laatste uitzondering dateert van 1973- bijna altijd de premier geleverd, aldus Demotte. "Vlaanderen heeft niet alleen te veel wantrouwen in de Franstalige toppolitici, het heeft ook te weinig vertrouwen in zichzelf, " weet de PS'er.