Kartellijst PRO-Genk wil meerderheid breken

Print
De politieke partijen sp.a-Genk en Spirit-Genk, enkele groenen en ecologisten, en de nieuwe groepering Nieuwe uitdaging vormen in Genk bij de gemeenteraadsverkiezingen het kartel PRO-Genk. Die naar eigen zeggen “progressieve” groepering wil in oktober de huidige absolute CD&V-meerderheid rond burgemeester Gabriëls doorbreken.
PRO-Genk wil daadwerkelijk mee besturen, en vraagt de komende dagen aan de Genkenaars een topvijf samen te stellen uit tien wensen die ze hen voorleggen. Opvallend daarin: de vraag naar een openluchtzwembad en naar betaalbare bouwgrond in de stad. En ook nog: het voorstel om in Genk als groene stad een boomkwekerij als sociaal project te starten.
Tot slot roepen lijsttrekker Chokri Mahassine, sp.a-voorzitter Armand Ghijsens, Spirit-kopman Dominique Schepers en Angelo Bruno - de man achter de Esso-tankstations die de ondernemers, zelfstandigen en jongeren groepeert onder de noemer Nieuwe uitdaging - op om meer met Hasselt samen te werken. “We doen in Genk en Hasselt te veel dezelfde dingen. Het beleid beter op elkaar afstemmen zorgt zeker voor betere en zinvollere investeringen in beide gemeenten.”

Op de lijst PRO-Genk zullen sp.a’ers de hoofdtoon voeren, maar minstens 13 van de 39 kandidaten zullen niet sp.a’ers zijn. Na de verkiezingen blijven de partijen samenwerken, maar elke groep behoudt ook zijn eigen identiteit.
“Voor ons is het echt nu of nooit”, zegt Chokri Mahassine. “Jef Gabriels is een goede burgemeester en hij mag best aanblijven, maar de CD&V is veel te lang alleen aan de macht, en daarom willen we dringend werk maken van diversiteit in het bestuur, waar de stem van de Genkenaar meer gehoord moet worden. We zijn geen anti-partij, wel een groep progressievelingen die iets voor Genk willen doen, vandaar ook de naamkeuze PRO-Genk.”