Oplichters weg met spaargeld van beleggers in buitenland

Print
De federale recherche van Hasselt is een onderzoek gestart naar een omvangrijke fraude van telemarketing. Dat gebeurde na aangiften van tientallen gedupeerden die sinds 2002 van hun spaargeld werden beroofd dat ze in het buitenland hadden belegd. Ze verloren daarbij honderdduizenden euro’s. Onder de dekmantel van in het buitenland gevestigde firma’s nemen de oplichters telefonisch contact op met hun slachtoffers en overtuigen hen om grote sommen geld te beleggen. Er zou vooral gespeculeerd worden op de valutamarkten. De investeerders krijgen een accountnummer en worden gevraagd het te investeren bedrag over te schrijven naar een rekeningnummer in het buitenland. Meestal, maar niet altijd, houdt de begunstigde een rekening aan bij onder meer de ‘Bank One’ in Chicago (VSA). Als de beleggers hun geld weer opvragen, zijn de personen waarmee ze hebben onderhandeld plots niet meer bereikbaar.
Op dit ogenblik gaan de speurders na of deze buitenlandse firma’s ervan op de hoogte zijn dat hun namen worden gebruikt of misbruikt. De firma’s zijn: Euro Acces Services Ltd., F&T Handels GmbH., Imex RLS, Refco Ltd., Sanfort Trading Ltd., Vantage Capital Management, Varengold AG en Windsor Int. De lijst is mogelijk niet volledig.
Wie slachtoffer denkt te zijn van deze oplichters of meer weet van hun praktijken, wordt verzocht contact op te nemen met de speurders via het gratis nummer 0800/91.119 of met een politiepost naar keuze. Tips zijn ook welkom via opsporingen@politie.be. Het opsporingsbericht is ook terug te vinden op www.politie.be in de rubriek ‘getuigen gezocht’ Federale Politie Dienst.