Eerste hennepwinkel in ons land opent de deuren

Print
Zaterdag is in de Brusselsestraat in Leuven de eerste hennep- of cannabiswinkel van ons land geopend. In Hemp Made zijn geen drugs te koop, maar wel uiteenlopende producten waarin hennep verwerkt is, zoals kleding, voeding en cosmetica. De winkel is een initiatief van biolandbouwer Peter De Herdt, die in Blanden zelf op legale wijze cannabis teelt en verwerkt tot olie voor voeding.
Hennep is volgens De Herdt een duurzaam en ecologisch product dat voor uiteenlopende doeleinden gebruikt kan worden. Tot de achttiende eeuw was het een veel voorkomend gewas waaruit kleren, scheepszeilen en touwen gemaakt werden. De olie werd in de keuken gebruikt. Hennep werd later verdrongen door de opkomst van goedkoop katoen, maar zou door zijn snelle groei wel heel wat troeven hebben.
In landen als Duitsland en Canada zijn naar verluidt producten op basis van hennep al sterk ingeburgerd. Ons land hinkt achterop. De Herdt koopt de producten die hij in de winkel verkoopt vooral aan in Europese landen, maar ook in de VS en Hawaï. Het gaat allemaal om eco-producten afkomstig uit duurzame landbouw.