Hoogwater blijft Midden-Europa parten spelen

Print
De zware regenval en smeltende sneeuw blijven voor hoogwater zorgen in Midden-Europa. Het Tsjechische Olomouc werd uitgeroepen tot rampgebied.
De autoriteiten bevalen er de evacuatie van ruim 1.000 woningen.
Op bepaalde plaatsen in Bohemen steeg het peil van de Elbe tot 8,35 meter, bijna twee meter hoger dan normaal. In het Tsjechische stadje Usti nad Labem moesten zaterdagochtend opnieuw heel wat woningen worden ontruimd.
Ook in de Duitse stad Dresden steeg het waterpeil van de Elbe in de nacht van vrijdag op zaterdag verder. Vrijdagavond werden heel wat huizen in een lager gelegen wijk uit voorzorg geëvacueerd. Sinds zaterdagochtend loopt er ook water over een dam in de wijk Gohlis. In Bad Schandau zochten 1.300 inwoners en in Pirna 40 inwoners onderdak bij vrienden en kennissen. Ook in Saksen-Anhalt en Brandenburg steeg het peil.
In het zuidoosten van Polen lijkt de toestand zich te stabiliseren, maar het waterpeil van de rivieren blijft erg hoog en op bepaalde plaatsen staan nog steeds akkers en straten onder water. De weerdiensten verwachten de komende dagen vooral in het gebied van de Donau nog meer regen.