Correspondentie Nederlandse koningin op internet

Print
Het Nederlandse ministerie van Defensie is mogelijk opnieuw betrokken bij het uitlekken van vertrouwelijke informatie.
Dit keer gaat het om correspondentie van onder anderen koningin Beatrix die door een Leidse student op het internet werd aangetroffen, zo meldt de krant Telegraaf zaterdag.
De informatie werd vrijgegeven via een populair uitwisselingsprogramma voor muziek, een zogeheten "peer to peer network". De vertrouwelijke documenten waren opgeborgen in een map op een deel van de computer die de eigenaar ook had opengesteld voor het uitwisselingsprogramma Limewire.
De Telegraaf werd getipt door de student die de documenten had ontdekt. Op verzoek van het ministerie van Defensie heeft de krant "ingestemd met het niet openbaar maken van mogelijk gevoelige details", aldus de Telegraaf.
Het ministerie van Defensie is inmiddels een onderzoek begonnen naar het lek. Probleem is echter dat de identiteit van de eigenaar van de computer waarop de correspondentie werd aangetroffen via het netwerk niet zomaar te achterhalen valt. Wel kan aan de hand van de documenten die boven water zijn gekomen een poging worden gedaan om achter de identiteit te komen.
Behalve correspondentie van koningin Beatrix zijn ook documenten van leden van het Koninklijk Huis, onder wie kroonprins Willem-Alexander, en buitenlandse vorstenhuizen zichtbaar geweest. Daarnaast trof de student informatie aan met een defensie-achtergrond, hetgeen suggereert dat een militair betrokken is bij het lek.