Twee Vlamingen genomineerd voor Librisprijs

De Vlaamse auteurs Elvis Peeters en Stefan Brijs (foto) zijn met respectievelijk "De ontelbaren" (Podium) en "De engelenmaker" (Atlas) genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2006.

Belga

Zes schrijvers dingen nu nog naar de prijs van 50.000 euro. De jury koos ook het romandebuut "Ritselingen" (Podium) van Michael Frijda, "Knielen op een bed violen" (De Bezige Bij) van Jan Siebelink, "Joe Speedboot" (De Bezige Bij) van Tommy Wieringa en "Waar was je nou" van K. Schippers (Querido).

De jury stelde maandag bij de bekendmaking van de shortlist de indruk te hebben dat jonge Vlaamse auteurs vaker dan hun Nederlandse collega's de uitdaging van een literair avontuur aangaan en zoeken naar nieuwe vormen en gedachten. "Misschien voelen Vlaamse auteurs zich minder ingeperkt door een klimaat dat vraagt om verkoopbare formuleboeken", veronderstelde de jury, die wordt voorgezeten door Guusje ter Horst, de burgemeester van Nijmegen.

Voor hun nominatie ontvingen de schrijvers alvast 2.500 euro. De Librisprijs, die vroeger de AKO Literatuurprijs heette, wordt dit jaar voor de dertiende keer toegekend. De winnaar wordt op 8 mei bekendgemaakt.