Absurde moslimwet dwingt koppel tegen hun zin te scheiden

Een moslimpaar uit India is gescheiden nadat de man tijdens zijn slaap drie maal het woord 'scheiding' had uitgesproken, meldt de Indiase politie.

Belga

Shohela Ansari vertelde haar vriendinnen dat haar man Aftab tijdens zijn slaap drie maal het woord "scheiding" uitsprak. Da affaire is in Falataka, 600 km ten noorden van Calcutta, voorgekomen voor een raad van religieuzen. Volgens de wet mag een man van zijn vrouw scheiden als hij drie keer het woord scheiding tegen zijn vrouw zegt.

"Zodra het nieuws bekend was in de plaatselijke moskee, hebben religieuzen een fatwa uitgesproken zodat het echtpaar gescheiden moest leven", zei Bhaskar Mukherjee, politieverantwoordelijke van het district Jalpaiguri.

Het paar is op een legale manier gescheiden. Maar zowel man als vrouw, die samen drie kinderen hebben en al elf jaar getrouwd waren, zijn nog steeds verliefd en wilden helemaal niet scheiden. Volgens de moslimwet moet de vrouw nu met een andere man trouwen, dan scheiden van die man, vooraleer ze weer met haar eerste man kan trouwen.

"De burgerlijke moslimwet zegt dat de vrouw na een scheiding van 103 dagen moet trouwen met een andere man indien ze weer met haar eerste man samen wil zijn", zegt de hoogste religieuze rechter Noor ur Rahaman Barkati.

In India is de moslimwet van kracht in zake huwelijken, scheidingen en eigendom terwijl de Hindoe-meerderheid onderworpen is aan het systeem dat ze van Groot-Brittannië hebben geërfd.