Duitsers intelligentste Europeanen volgens Britse studie

De Duitsers zijn het meest intelligente volk van Europa volgens een studie van de universiteit van Ulster (Noord-Ierland).

Belga

Ze komen ver voor de Britten (achtste) en heel ver voor de Spanjaarden (15de) en Fransen (19de). Met een gemiddeld IQ van 107, komen de Duitsers net voor de Nederlanders (107). De Polen (106), de Zweden (104) en de Italianen (102) volgen in dit klassement. De Britten, met een gemiddeld IQ van 100, worden ruim gepasseerd, maar hebben nog een comfortabele voorsprong op de Spanjaarden (98) en vooral de Fransen (94).

Alleen Bulgaren, Roemenen, Turken en Serven komen hier nog achter. Professor Richard Lynn, auteur van deze enquête, heeft al veel van zich laten horen door in 2005 te stellen dat mannen gemiddeld 5 punten minder IQ hebben dan de vrouwen. Volgens professor Lynn is het grote IQ-verschil tussen Fransen en Britten één van de redenen van de vele militaire overwinningen van Groot-Brittannië op Frankrijk in de loop der eeuwen.

"Het is een ongeschreven wet van de geschiedenis dat het kamp met het grootste IQ overwint, tenzij ze een duidelijke numerieke minderheid hebben, zoals bij de Duitsers in 1942."

Volgens de prof zouden de verschillen in IQ te wijten zijn aan klimaatsverschillen: de volkeren in het Noorden van Europa zouden een groter hersenvolume hebben kunnen aankweken. Volgens de berekeningen zou het gemiddelde hersenvolume in Noord- en Centraal-Europa 1320 kubieke centimeter bedragen tegenover 1312 kubieke centimeter in Zuid-Oost-Europa.