InBev-vakbonden doen beroep op premier Verhofstadt

Op de vooravond van een Europese vakbondsbetoging tegen de herstructureringspolitiek van brouwerij InBev in Leuven roepen de vakbonden in een open brief de Belgische premier Verhofstadt op om bedrijven zoals InBev "die uit pure winstmaximalisatie de tewerkstelling afbouwen en/of verhuizen naar lageloonlanden" gedragsregels op te leggen.

Belga

"Wat gaat de regering doen om de delocalisaties tegen te houden en het jobverlies dat ermee gepaard gaat? We vragen niet dat de regering een standpunt inneemt over de arrogante wijze waarop InBev zijn delocalisaties aankondigde, maar wel concrete maatregelen die een effect hebben op zowel Belgisch als Europees niveau", aldus de vakbonden.

Het bestaande Europees Fonds voor bijsturing van de mondialisering blijkt onvoldoende. "Bedrijven als InBev hebben daarenboven een sociale verantwoordelijkheid vooral wanneer ze gigantische winsten maken mede op kosten van de gemeenschap", aldus de vakbonden die Verhofstadt in dit verband vragen voorleggen als wie gaat opdraaien voor het banenverlies, de infrastructuur en wie de Europese steunmaatregelen betaalt.