Dexia Bank verhoogt prognose beurswinsten 2006

Dexia Bank verhoogt zijn winstprognoses voor Europese aandelen in 2006 van 10% tot 15% en voor Amerikaanse van 5% tot 10%.

Belga

De aandelenmarkten zijn in de eerste drie maanden van dit jaar al sterk vooruitgegaan. "De huidige euforie heeft toch een sterke ruggengraat; een tijdelijke correctie is zeker niet uitgesloten maar overdreven is de beursrally niet", zo luidt de conclusie van een rapport.

De Amerikaanse beurzen stegen dit jaar reeds 4,5% terwijl de Europese het nog beter deden: De EuroStoxx50 steeg 7,4% en de Bel20 zelfs 11,2%.

Dexia Bank maakt de vergelijking met eind de jaren negentig net voor de beurscrash. Ten eerste blijft de monetaire verstrakking nu al bij al beperkt in de eurozone. De inflatie is niet echt ontspoord ondanks de algemene opstoot van de olie en andere grondstoffen. Ten tweede is er net zoals toen een consolidatiegolf in tal van sectoren maar door de overtollige cash leiden die nu niet tot verhoogde schuldposities.

Een bedreiging voor de markten is een recessie in de VS of een stilvallen van het Europees herstel. Dexia schat dit risico niet echt groot in en vertrouwt erop dat de centrale banken de rentevoeten niet overmatig zullen optrekken. Ook een snel stijgende langetermijnrente is nog niet meteen voor vandaag waardoor een alternatief voor aandelen nog uitblijft.