"Betrekkingen Westen en moslimwereld zijn vergiftigd"

De betrekkingen tussen het Westen en de moslimwereld worden verstoord door een diepgeworteld wederzijds wantrouwen. Dat heeft Eurocommissaris voor externe betrekkingen Benita Ferrero-Waldner maandag gezegd.

AP Ned

Volgens de hoge EU-functionaris moet de komende jaren een dialoog op gang komen om misverstanden uit de wereld te helpen en een verdere verslechtering van de relatie te voorkomen.

Ferrero-Waldner stelt dat in de islamitische wereld veel woede is over de houding van het Westen in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Ook is er onbegrip in de islamitische wereld over het publiceren van de spotprenten van de profeet Mohammed in Denemarken en het ontbreken van een kritische reactie daarop van de zijde van westerse regeringen, aldus Ferrero-Waldner. van Westerse zijde is weinig begrip voor de felle anti-Westerse retoriek die in veel delen van de islamitische wereld te horen is. Ferrero-Waldner deed de uitspraken tijdens een bijeenkomst tussen Europarlementariërs en volksvertegenwoordigers uit islamitische landen en Israël.

Ferrero-Waldner reist deze week naar de Sudanese hoofdstad Khartoum, waar ze een top van de Arabische Liga bij zal wonen. Daar zal de EU-vertegenwoordiger ook met Arabische leiders spreken over enkele thema's die maandag in Brussel ter sprake werden gebracht.