Bekeerde Afghaan komt vrij

Afghanistan zal Abdul Rahman die de doodstraf boven het hoofd hangt na zijn bekering tot het christendom, vrijlaten. Dit gebeurt na zware druk van westerse landen, deelde een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gisteravond mee.

GPD

Eind vorige week probeerde de Afghaanse president Hamid Karzai westerse leiders er al van te overtuigen dat de man in geen geval ter dood zal worden gebracht.

De Afghaan moest voor de rechter verschijnen omdat hij christen is geworden, en hij loopt het gevaar dat hij ter dood wordt veroordeeld als hij het christelijk geloof niet afzweert en weer moslim wordt.

Karzai had vorige week gezegd dat het nog niet zeker is of Rahman voor de rechter moet verschijnen, dat het ook allerminst zeker is of de doodstraf wordt uitgesproken als hij weigert zijn geloof af te zweren. Hij voegde daaraan toe in het uiterste geval er voor te zorgen dat de doodstraf niet wordt uitgevoerd.

De zaak was dit weekeinde terugverwezen naar de openbare aanklager omdat er volgens het Afghaanse Hooggerechtshof "problemen waren met het bewijs van de aanklager". Onduidelijk is wat daarmee werd bedoeld, mogelijk heeft het te maken met een aangekondigd onderzoek naar de geestelijke toestand van de man.

Aangeboden door onze partners