"Al-Qaida bereidt biologische oorlog voor"

Het terreurnetwerk al-Qaida bereidt een biologische oorlog voor, zo meldt Interpol op een conferentie in Singapore.

Belga

Interpol dringt er bij verschillende landen op aan om de politie de mogelijkheid te geven om wetenschappelijke activiteiten te onderzoeken die kunnen leiden tot biologische wapens.

Volgens Ronald Noble, secretaris-generaal van Interpol, hebben verschillende verdachten van terroristische activiteiten toegegeven dat er groeperingen zijn die een biologische aanval plannen. "Er zijn genoeg bewijzen om aan te tonen dat al-Qaida een biologische aanval voorbereidt. Het kan niet dat wij als wereldgemeenschap moeten wachten op een 11 september met biologische wapens vooraleer we ingrijpen", aldus Noble.

"Instellingen die actief zijn in biowetenschappen moeten zeker zijn dat er enkel legale wetenschappelijke onderzoeken gebeuren", benadrukt Noble. "Politie over de hele wereld moet een gepaste training krijgen. Ze moeten weten hoe bioterrorisme te herkennen is en hoe ze moeten reageren bij een aanval met biologische wapens", zegt Noble.

In 2003 is er op de Filipijnen een boek gevonden waaruit zou blijken dat Jemaah Islamiya (JI), een terroristische groepering met banden met al-Qaida, op zoek is naar chemische en biologische experts. JI is verantwoordelijk voor de aanslagen op een nachtclub in Bali in 2002.