Oekraïne: Joesjtsjenko moet weer scheep gaan met Timosjenko

De Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko moet kiezen tussen de pro-Russische Viktor Janoekovitsj en zijn rivale Joelia Timosjenko (foto) om een coalitie te vormen.

Belga

Joesjtsjenko, de held van de Oranje-revolutie eind 2004, is de grootste verliezer van de parlementsverkiezingen zondag, die door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) als vrij en democratisch worden beschouwd.

Volgens de exitpolls van twee instellingen behaalde de presidentiële partij "Ons Oekraïne" slechts zestien procent van de stemmen en staat ze daarmee momenteel op de derde plaats. De pro-Russische "Partij van de Regio's" van Janoekovitsj zou 31 procent van de stemmen behaald hebben. Het Blok van Timosjenko zou op de steun van 24 procent van de kiezers hebben kunnen rekenen.

Na de publicatie van de opiniepeilingen liet "Ons Oekraïne" weten dat ze een parlementaire coalitie zou willen vormen met het Blok-Timosjenko en de socialisten. Door die alliantie zou het oranjekamp minstens 255 zetels krijgen, wat de absolute meerderheid is van de 450 zetels van de Verchovna Rada, het Oekraïense parlement dat uit één kamer bestaat.

Officieel is 25,46 procent van de stemmen geteld: volgens die resultaten wint de "Partij van de Regio's" de verkiezingen met 26,33 procent van de stemmen, gevolgd door het Blok-Timosjenko met 23,41 procent van de stemmen. "Ons Oekraïne" staat met 16,98 procent op de derde plaats.

De huidige staatsleider heeft bijgevolg geen andere keuze dan een alliantie te vormen met zijn grootste rivalen: hij heeft immers een stabiele parlementaire coalitie nodig om zijn prowesterse politiek voort te kunnen zetten. Bovendien heeft het nieuwe Parlement, dat verkozen wordt voor vijf jaar, door een recente hervorming het recht om bijna de hele regering te vormen.