"Rode Ken" haalt uit naar VS-ambassadeur in Londen

De beruchte burgemeester van Londen, Ken Livingstone, heeft maandag uitgehaald naar de Amerikaanse ambassadeur in de Britse hoofdstad. Hij beschreef de topdiplomaat als een "autoverkoper" en een bondgenoot van president George Bush.

Belga

De uithaal van Livingstone naar Robert Holmes Tuttle volgde op de toegeschreven weigering van Amerikaans ambassadepersoneel om de dagelijkse tol te betalen om de files naar hartje Londen in te dijken.

"Sinds deze ambassadeur in juli de dienst overnam, hebben zij niet betaald. Dit is echt schandalig", aldus de zestigjarige Livingstone.

"Als Britse soldaten hun leven wagen voor het Amerikaans buitenlands beleid, zou het aardig zijn als zij (de Amerikaanse ambassade) de tol zouden betalen". "We zullen wel een manier vinden om ze voor een rechtbank te brengen, ofwel hier ofwel in Amerika. We zullen hen niet (toelaten) zich van hun verantwoordelijkheid te onttrekken".

"Deze nieuwe ambassadeur is een autoverkoper en een bondgenoot van president George Bush. Dit is duidelijk een politieke beslissing", voegde de burgemeester eraan toe.

Tuttle werd als ambassadeur ingezworen op 14 juli. Hij staat mee aan het hoofd van de Tuttle-Click Automotive Group, één van de grootste autodealerorganisaties in de VS. Als Californiër kwam hij in 1982 onder Ronald Reagan op het Witte Huis werken.

Het is in Londen wijdverbreid dat diplomaten niet de dagelijkse tol betalen, net als hun parkeerkosten.

Aangeboden door onze partners