Zes kinderen in Roeselare testen positief op tbc

Zeker zes kinderen van een kinderdagverblijf in Roeselare hebben maandag positief getest bij de zogenaamde Mantoux-test.

Belga

Die geeft na enkele dagen uitsluitsel over de vraag of iemand al dan niet in contact is gekomen met de tbc-bacil. Dit betekent evenwel niet dat ze ook besmet zijn met tuberculose.

De 104 kinderen van het kinderdagverblijf ondergingen de test, waarbij een vloeistof in de aderen wordt gespoten, vrijdag. Na enkele dagen kan op de arm het resultaat worden afgelezen. Tot dusver testten zes kindjes positief. De resultaten zijn nog niet allemaal bekend.

De "positieve" kinderen ondergaan nu een antibioticakuur van negen maanden die moet verhinderen dat de slapende tbc-bacil in hun lichaampjes geactiveerd zou worden.

De test in het kinderdagverblijf kwam er nadat enkele weken geleden gebleken was dat een 17-jarig meisje uit een school in Roeselare effectief besmet was. De 360 leerlingen van die school ondergingen ook al de test. Ook daar leverde dat enkele positieve gevallen op. Het aantal besmettingen blijft evenwel beperkt tot één. Het besmette meisje liep een tijdje stage in het kinderdagverblijf.