15.000 bezoekers voor Nationaal Park

Normaal word je als journalist verwend, en komen de gesprekspartners als vanzelf naar je toe. Bij de opening van het Nationaal Park Hoge Kempen gisteren was dat wel even anders. Het eerste Nationaal Park van België heeft immers niet louter een postkaartfunctie, bezoekers moeten er actief genieten van de natuur over de vele kilometers wandel- en fietsroutes.

jforier

“Dit is werkelijk uniek,” lachen Pierre en Ma- nuela Scheveneels-Pluckers uit Kaggevinne, de eerste van vele duizenden wandelaars die ons pad kruisten. “Het is prachtig dat zo’n groot gebied bewaard blijft. We zullen ons meteen heel wat wandelkaarten aanschaffen.” Een van de mooiste plekjes van het Nationaal Park ligt vlakbij de Mechelse Heide. Uit de groeve van de Kikbeekbron werd vroeger het zuiverste witzand van heel de wereld gedolven, nu kan je er genieten van de wind die uitwaaiert over het wateroppervlak. Houthalenaar Erik Dudek zit verzonken in gedachten op een kei, bewonderend te kijken naar twee dartelende paardjes op de heuvelrug aan de andere kant van het water.

“Fantastisch mooi, ik word er stil van. Je moet dus niet naar het buitenland om zo’n landschap te zien.” Rosemarie Walschaerts uit Winterslag heeft daar minder oog voor: “Ik kijk naar de grond, op zoek naar het vleesetende zonnedauw. In mijn jeugd amuseerden we ons uren door de plant onze pink te voederen.”

Bezoekers mochten gisteren ook een kei uit de eigen buurt meebrengen, om letterlijk een steentje bij te dragen aan het Park. Dat wordt later één groot monument.

Bij de dieren- en plantenwereld was het al langer bekend, en sinds gisteren maakten ook zo’n 15.000 tweevoeters kennis met het mooie stukje natuurschoon dat het Nationaal Park Hoge Kempen herbergt. “Je ziet dat je geen verre reizen moet ondernemen om zulke mooie landschappen te bewonderen,” weet ook Erik Dudek.