MS-patiënt kan niet in lift stadhuis Bilzen voor identiteitskaart

MS-patiënt Paul Mathei (51) uit Meershoven werd zaterdag op pijnlijke manier geconfronteerd met zijn ziekte: toen hij zich op het stadhuis van Bilzen moest aanbieden voor een nieuwe identiteitskaart bleek dat het rolstoelliftje te klein was voor zijn scooter. Paul moest noodgedwongen op de stoep geholpen worden. Paul lijdt al 10 jaar aan multiple sclerose en kan nauwelijks nog stappen. “Ik heb de kracht niet meer om een gewone rolstoel voort te duwen, daarom heb ik zo’n elektrische scooter. Zo heb ik mijn bewegingsvrijheid,” vertelt hij. Maar zaterdag bleek dat dergelijke scooters het stadhuis niet binnenkunnen.

jforier

“We hebben in de inkomhal een kleine lift voor rolstoelgebruikers, maar voor die scooters is de lift inderdaad te klein,” licht de ambtenaar van de dienst bevolking toe. Omdat Paul niet tot aan het loket van de dienst bevolking kon, kwam de ambtenaar van de dienst zelf even tot op straat om de formaliteiten te vervullen. Paul mocht z’n nieuwe identiteitskaart op de stoep ondertekenen. Het probleem van de toegankelijkheid stelt zich overigens niet alleen in het stadhuis.

“Voor mijn pasfoto’s ben ik speciaal naar Diepenbeek moeten gaan. Zelfs een pintje drinken kan niet overal.” Volgens burgemeester Sauwens staat de herinrichting van de trappenpartij aan de inkom van het stadhuis al langer op de agenda. “De plannen om de trappenhal te veranderen zijn bijna klaar. Er komt een echte lift, die het niveauverschil tussen de inkom en de dienst bevolking moet overbruggen. De lift zal ruim genoeg zijn voor scooters,” zegt burgemeester Sauwens.