Stal voor vetkuikens brandt uit in Tessenderlo

Zaterdag even na 2.30 uur is brand uitgebroken in een 70 meter lange stal voor vetkuikens aan de Schoterheide in Tessenderlo. De voorpost van Tessenderlo en de brandweer van Heusden-Zolder kwamen ter plaatse maar konden niet verhinderen dat de stal volledig uitbrandde. De oorzaak is niet bekend. De schade is erg groot.

jforier

“We schoten wakker omdat onze twee yorkshire terriërs als gek begonnen te blaffen,” vertelt Josephine Sools. “We hoorden luide knallen, net of er ergens vuurwerk afgestoken werd. Toen we het gordijn van de slaapkamer opzij schoven, sloegen donkere rookwolken uit het dak van de stal. Op dat ogenblik was die leeg maar hij was al klaargemaakt tegen volgende week.”

Het koppel verwittigde de brandweer. “Zelf probeerden we in afwachting van hun komst te blussen met een waterslang die normaal gebruikt wordt om de stallen proper te spuiten. Dat was vergeefse moeite. Toch konden we op die manier verhinderen dat het vuur naar onze tweede stal zou overslaan.”

De voorpost van Tessenderlo was na een kwartier al ter plekke. Ondertussen had het vuur zo’n uitbreiding genomen dat ook Heusden ter hulp geroepen werd. De schade is enorm.

“De stal is volledig uitgebrand samen met de voedsel- en dranklijn, de aanvoer van warme lucht, de ventilatoren en een bobcat. De hitte was zo hevig dat de silo’s naast de stal ook gedeeltelijk wegsmolten, net als een deel van de tweede stal. Naar de oorzaak van de brand hebben we het raden. Negentien jaar geleden is hier nog een stal in de vlammen opgegaan en ook toen is de oorzaak nooit duidelijk geworden.”

Aangeboden door onze partners