"Muziek verkocht via internet moet op alle platforms afspeelbaar zijn"

In navolging van de Franse wetgever wil Spirit dat muziek die via het internet verkocht wordt op alle platforms kan worden afgespeeld.

Belga

Kamerleden Geert Lambert (foto), Koen T'Sijen en Vart Caron dienen een wetsvoorstel in dat internetverkopers van muziek en beeld oplegt muziek in alle gangbare softwareformaten aan te bieden. Ze zijn ook verplicht gratis een convertieprogramma zonder kwaliteitsverlies aan te bieden.

Wie nu liedjes koopt via iTunes van Apple, kan die niet afspelen op een andere muziekspeler van bijvoorbeeld Sony, Microsoft of Real One. Omgekeerd kan ook bij Microsoft aangekochte muziek niet op een iPod worden afgespeeld. "Deze praktijken hebben enkel tot doel de muziekliefhebber/consument aan één merk te binden voor zowel afspeelsoftware, de muziek zelf en soms ook de hardware", zeggen de drie volksvertegenwoordigers.

Wat Apple en Microsoft doen, is volgens hen niet alleen verboden koppelverkoop, het is bovendien niet gerieflijk voor de consument en is op termijn nadelig voor de muziekindustrie, stellen ze.

Daarom hebben ze een een wetsvoorstel ingediend dat internetverkopers van muziek en beeld oplegt muziek in alle gangbare softwareformaten. De tekst verplicht hen ook een gratis softwareprogramma aan te bieden dat muziek zonder kwaliteitsverlies kan converteren naar het geschikte formaat zoals MP3, AAC (bekend van Apple), ATRAC3 (Sony), WAV of WMA (Windows).