Nederlandse matrozen aangepakt na Abu Ghraib-"grap"

De Nederlandse marine heeft afgelopen zomer vier matrozen van boord van het marineschip Hr.Ms. Amsterdam gehaald, omdat zij bij wijze van grap martelingen in de beruchte Iraakse gevangenis Abu Ghraib hadden nagespeeld. Deze matrozen hadden zichzelf vrijwillig naakt op elkaar gestapeld, liet een woordvoerder van de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM NOV vrijdag weten.

Belga

Ook verwijt de marine een vrouwelijke matroos dat zij in haar taak als 'klassenoudste' niet heeft ingegrepen. Een woordvoerder van de marine zegt niet specifiek op de gebeurtenissen te kunnen ingaan, maar erkent wel dat er destijds een ernstig incident is geweest, waarbij de betrokken marinemensen "het vertrouwen in de organisatie hebben geschaad". Intern zijn er volgens hem maatregelen genomen en er loopt ook een strafrechtelijk onderzoek bij het Openbaar Ministerie (OM).

Donderdag reageerde de Tweede Kamer al geschokt over de onlangs naar buiten gekomen verhalen over wangedrag op het marinefregat Tjerk Hiddes. Het zou in dit geval gaan om aanranding, verkrachting, druggebruik, drankmisbruik en machtsmisbruik.

Volgens de PvdA in de Tweede Kamer vormen de verhalen over de Tjerk Hiddes nog maar het topje van de ijsberg. PvdA-Kamerlid Eijsink zei donderdag al langer op de hoogte te zijn van gevallen van seksuele intimidatie. Defensie spreekt zelf over enige tientallen per jaar.