1.500 arbeiders betogen voor InBev-zetel Jupille

Ongeveer 1.500 werknemers hebben vrijdagnamiddag Jupille deelgenomen aan de interprofessionele manifestatie tegen de intra-Europese delokaliseringen na de oproep van het Luikse gemeenschappelijk vakbondsfront.

Belga

De actie vond plaats voor de "Jup Tower", het gebouw waar de administratieve diensten van InBev zitten, en die de directie naar Hongarije en Tsjechië wil overbrengen. De delokalisering zal 120 werknemers hun baan kosten. De betogers kleefden kleine aanplakbiljetten met de vermelding "C4" op de ruiten van het gebouw.

De luidruchtige stoet werd voorafgegaan door drie vrachtwagens en een lijkwagen. Een "priester" diende symbolisch het heilig oliesel toe. De arbeiders van de Luikse InBev-site liepen vooraan in de stoet en werden gevolgd door hun collega's van de zetels in Leuven en Hoegaarden en andere Luikse bedrijven zoals Techspace Aero, Arcelor, FN, Magotteaux, Chaudfontaine-Monopole. Ook werknemers uit de chemische industrie, de banksector en de lokale en gewestelijke administraties lieten hun protest horen.