Raad van State schorst zestien radiofrequenties van VRT

De Raad van State heeft zestien radiofrequenties van de VRT geschorst. Dat gebeurde na een klacht van de Franse Gemeenschap en de Franstalige openbare omroep RTBF. De schorsing slaat op 16 van de 36 frequenties die de Vlaamse Regering op 18 juli 2003 in een besluit had vastgelegd. De Raad van State schorst de frequenties voornamelijk wegens een gebrek aan coördinatie.

Belga

Het arrest dateert van begin vorige maand, maar raakte pas vrijdag bekend. De Raad van State wijst er in het arrest op dat de Vlaamse regering nagelaten heeft de procedure van coördinatie met de Franse gemeenschap via het BIPT te volgen.

De betrokken frequenties waren op basis van het besluit van de vorige Vlaamse regering toegekend aan de zenders van de VRT in Sint-Pieters-Leeuw, Nieuwkerken-Waas, Diest, Genk, Schoten, Veltem, Leuven en Egem. Op de frequentie van de zender van Brussel na zijn alle frequenties van Radio Donna geschorst. Voorts zijn 4 frequenties van Radio 2, 3 van Radio 1, 2 van Klara en één van Studio Brussel. De wijzigingen die de Vlaamse regering doorvoerde, slaan onder meer op het verhogen van de antenne of het verplaatsen van zenders (de zenders van Waver-Overijse en Brussel naar Sint-Pieters-Leeuw).

De schorsing van de frequenties heeft op korte of lange termijn geen effect, zei de woordvoerder van Vlaams mediaminister Geert Bourgeois in een eerste reactie. Alle frequenties van de RTBF zijn reeds een aantal jaar geschorst. De nieuwe schorsing moet de aanleiding zijn om haast te maken met het politiek overleg binnen het Overlegcomité, voegde hij er aan toe.