Klare Taal Punt Vlaanderen pleit voor helder taalgebruik

Op een studiedag in het Vlaams parlement in het kader van de digitale week is vrijdag Klare Taal Punt Vlaanderen voorgesteld, een initiatief van Wablief en de Katholieke Hogeschool Kempen. Klare Taal Punt Vlaanderen pleit voor het gebruik van duidelijke, heldere taal, zowel op internet en in de dagelijkse omgang, als in de officiële communicatie.

Belga

Dat het gebruik van klare taal belangrijk is, blijkt uit enkele cijfers. Zo heeft één op vijf Vlamingen problemen met alledaagse teksten, en dreigt één op vier af te haken als het even iets meer moeite kost. Toch is duidelijke, heldere taal niet van zelfsprekend, zoals geïllustreerd werd door Hendrik Vos, hoogleraar aan de Universiteit Gent, die Europa bestudeert. "Europa zegt dat een spade die in een Europese winkel verkocht wordt, stevig en van goede kwaliteit moet zijn. In de wet die dat vastlegt, wordt nergens het woord spade gebruikt. Men heeft het over een 'enkelbladig éénmansgraafinstrument'. Europa is vergiftigd door jargon en net daarom ook zo onbegrepen", aldus Vos.

Klare Taal Punt Vlaanderen wil daar verandering in brengen. De organisatie die zijn oorsprong kent bij Wablief, een krant die wordt uitgegeven door het Vlaams Ondersteuningscentrum Basiseducatie (VOCB), heeft een vijftal freelancers in dienst die teksten schrijven en herschrijven in klare taal. Dat gebeurt meestal in opdracht van organisaties en instellingen die werken met laaggeschoolde mensen. Daarnaast heeft de organisatie geeft ook tips voor en in klare taal, evenals advies over websites.