Italiaanse maffiabende waste 18 miljoen euro wit

Voor de correctionele rechtbank van Tongeren moesten zich vrijdag zes leden van een Italiaanse maffiabende verantwoorden voor het witwassen van een bedrag van 17.879.750 euro.

Belga

De criminele bende waste het geld, afkomstig van de handel in drugs, op amper tien maanden tijd via een wisselkantoor in het Brusselse wit.

Tegen de vier hoofdverdachten van de bende uit Italië werd een effectieve celstraf van tien jaar en een boete van 200.000 euro gevorderd. De openbare aanklager vroeg ook om het bedrag van ruim 17 miljoen euro verbeurd te verklaren.

Eén bendelid, een 53-jarige Genkenaar, kwam vrijdag opdagen bij de behandeling van de zaak. Een tweede bendelid, eveneens een Genkenaar, werd donderdag in Maastricht naar aanleiding van een verkeersboete opgepakt toen bleek dat hij internationaal geseind stond en wegens witwaspraktijken en handel in drugs nog een celstraf van 14 jaar in Italië moet uitzitten.

De 53-jarige Genkenaar die vrijdag als enige betichte kwam opdagen, wordt beticht van witwassen en van het deel uitmaken van een criminele bende. Hem wordt ten laste gelegd dat hij in de loop van 2000 en 2001 een bedrag van 43.000 euro aan drugsgelden in een Genks wisselkantoor omruilde.