EU kondigt verzwaarde sancties aan tegen Wit-Rusland

De regeringsleiders van de Europese Unie hebben vrijdag sancties aangekondigd tegen president Aleksandr Loekasjenko (foto) van Wit-Rusland.

AP Ned

Ze hebben ook een veroordeling uitgesproken over het optreden van de Wit-Russische autoriteiten, vrijdagmorgen vroeg, tegen demonstranten op het Oktoberplein in Minsk.

Er zullen restrictieve maatregelen worden getroffen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de schending van internationale electorale normen, onder wie president Loekasjenko, zei een woordvoerster. Zij riep de autoriteiten in Wit-Rusland op zich te onthouden van verder restrictief optreden tegen demonstranten.

Wit-Rusland is "een droeve uitzondering op een continent van open en democratische samenlevingen", zeiden de 25 EU-leiders. Zij zeiden zich achter de demonstranten te stellen. "Hun aanhoudende en dappere pogingen om onder buitengewoon moeilijke omstandigheden de zaak van de democratie te bevorderen verdienen onze volledige erkenning en steun."

De Verenigde Staten sloten zich vrijdag aan bij de Europese sancties. Ook Washington kondigde strafmaatregelen aan tegen Loekasjenko en andere Wit-Russische leiders. "We roepen alle leden van de internationale gemeenschap op om te eisen dat de Wit-Russische autoriteiten het recht van hun burgers respecteren om te demonstreren tegen wat waarschijnlijk frauduleus verlopen verkiezingen zijn geweest", aldus Witte Huis-woordvoerder Scott McLelland. Ook riep Washington Wit-Rusland op de honderden mensen vrij te laten die de afgelopen dagen tijdens protesten in Minsk zijn opgepakt.