Manifestaties zorgen voor beroering in Italië

In aanloop naar de parlementsverkiezingen van 9 en 10 april blijven manifestaties in Italië voor beroering zorgen.

Belga

Twee manifestaties die de neo-fascistische splintergroepering Fiamme Tricolore voor vrijdag en zaterdag voorzien had in Padua en Bologna, zijn door de lokale autoriteiten verboden. Premier Silvio Berlusconi heeft met het oog op de stembusgang een pact afgesloten met Fiamme Tricolore.

De prefect van Padua weigerde toelating voor een optocht van Fiamme Tricolore vrijdag in het centrum van de stad. Hij verwees naar de rellen bij een manifestatie van de groepering op 11 maart in Milaan. Een honderdtal aanhangers en sympathisanten van Fiamme Tricolore bracht toen de fascistische groet en kreeg het aan de stok met extreem-linkse tegenbetogers. Er werden 42 manifestanten opgepakt. Vier politieagenten raakten lichtgewond.

Omdat de groepering geen toelating kreeg, heeft Fiamme Tricolore dan maar afgezien van de manifestatie in Padua, legde de leiding vrijdag uit, "om voor de burgers van Padua geweld vanwege de troepen van de beschermde sociale centra die geliefkoosd worden door de coalitie van Prodi, te vermijden". Romano Prodi is de voormalige voorzitter van de Europese Commissie en nu Italiaans oppositieleider. Hij wil met een links blok de rechtse coalitie rond Berlusconi het vuur aan de schenen leggen bij de parlementsverkiezingen. 'Il Cavaliere' beschuldigde er eerder deze week de linkse oppositie trouwens zelf van, tijdens haar verkiezingsbijeenkomsten aan te zetten tot geweld en "de democratie in Italië in gevaar te brengen".