Europees rijbewijs ziet daglicht vanaf 2013

Na de introductie van de euromunten en -biljetten krijgt de portefeuille van de Europese burger in de loop van het volgende decennium nog een Europees tintje.

Belga

De lidstaten van de Europese Unie zijn het immers eens geraakt over de invoering van een eengemaakt Europees rijbewijs vanaf 2013. De ministers van Transport zullen het akkoord maandag in Brussel bezegelen.

Het Europese rijbewijs krijgt de vorm van een bankkaart. Lidstaten die dit wensen, kunnen de kaart tevens voorzien van een elektronische chip, die gegevens over de houder kan bevatten. De invoering van één kaart, die in de hele Unie geldig wordt, zal controles makkelijker maken en de strijd tegen vervalsingen versterken.

"Momenteel circuleren er in de lidstaten van de Unie niet minder dan 125 verschillende rijbewijzen. Dit bezorgt de autoriteiten bij wegcontroles een hoop kopzorgen. In de toekomst zal er slechts één document meer bestaan", licht het Belgische europarlementslid Mathieu Grösch toe.

In tegenstelling tot het Belgische rijbewijs, dat voor onbepaalde tijd geldig blijft, heeft het Europese document een geldigheidsduur van tien jaar (met een uitzondering van vijftien jaar voor Duitsland en Oostenrijk). Na die termijn moeten de bestuurders een nieuw bewijs aanvragen. De geldigheidsduur van professionele rijbewijzen blijft onveranderd op vijf jaar.