Peuter eet vergif in Gents dagverblijf

Een kinderdagverblijf in Gent dreigt zijn erkenning van Kind en Gezin te verliezen, nadat een peuter van elf maanden er muizen- en rattenvergif heeft gegeten.

Belga

"Indien er op een achteloze manier wordt omgesprongen met producten die schadelijk zijn voor de gezondheid van de kinderen, kan een kinderdagverblijf zijn erkenning verliezen", zegt woordvoerster Leen Du Bois van Kind en Gezin, dat een procedure tot intrekking heeft opgestart.

"En als er na een ongeval niet meteen is ingegrepen, kan dat zeker". Het gaat om de vzw Bengelhof in de Sint-Margrietstraat in Gent, waar ruim 20 kinderen worden opgevangen. De crèche is erkend en gesubsidieerd door Kind en Gezin. Het voorval dateert van afgelopen maandag. Op een of andere manier geraakte een peuter bij de "Sorexa Gel" die was uitgezet. Dat is een vergif tegen ratten en muizen. Kind en Gezin heeft de directie van de crèche nu een maand de tijd gegeven om de zaak uit te klaren en aan te tonen wat er gebeurd is en hoe ze een en ander hebben aangepakt.

Daarna kan het nog een maand duren voor een beslissing valt. "Wie erkend is door ons, moet een kwaliteitshandboek hebben. Er kan altijd iets gebeuren - een kind klimt op een kast en valt eraf - maar in dat geval moet je op papier hebben wat er dan moet gebeuren - contacteer je een huisarts? de spoeddienst? enzovoort. Zo weten de kinderverzorgsters, als de leidinggevenden er niet zijn, wat te doen".

Naar verluidt zou de directie het incident pas gemeld hebben toen de oma de jongen kwam afhalen. De ouders van de peuter hebben klacht ingediend bij de klachtendienst van Kind en Gezin. Het personeel van het kinderdagverblijf werd ook al ondervraagd door de politie.