Antwerpen: Vogels trekt zich terug als lijsttrekker Groen!

Mieke Vogels zal bij de komende gemeenteraadsverkiezingen toch geen lijsttrekker zijn voor Groen!. Zij trekt zich om gezondheidsredenen terug.

Belga

Het Antwerps partijbestuur besliste zondagmorgen op een spoedvergadering om Freya Piryns als nummer 1 uit te spelen. Vogels gaat de lijst duwen, staat in een mededeling te lezen. Volgens een mededeling van Groen! sukkelt Vogels al een tijdje met de gezondheid. Ze lijdt aan een erfelijke aandoening (een polycystische lever) en moet binnenkort voor een tweede keer onder het mes. Nadien zal ze een ruime tijd buiten strijd zijn. Daarom besliste de groene politica om een "minder actieve rol" te spelen tijdens de campagne. Ze deelde die beslissing zondagmorgen mee aan het partijbestuur.

Politiek afscheid neemt Vogels blijkbaar nog niet. Ze gaat de lijst duwen en gaat naar verluidt zo snel mogelijk een ondersteunende rol spelen in de verkiezingscampagne. "Het is nog steeds haar ambitie om een actieve rol te blijven spelen in de Antwerpse politiek", klinkt het in de mededeling. Het partijbestuur sprak zich zondag al uit over een aanpassing van de kieslijst en besliste huidig gemeenteraadslid Freya Piryns naar voren te schuiven als nieuwe lijsttrekker. Die keuze moeten de militanten op 1 april nog goedkeuren op een algemeen ledencongres.

"Freya staat garant voor vernieuwing en verjonging in Antwerpen en kan ons toekomstgericht programma voor de stad het best vertolken. Ze wordt daarbij ondersteund door Mieke als lijstduwer en door de beide schepenen op de tweede (Erwin Pairon) en derde (Chantal Pauwels) plaats. Zo krijgen we een evenwicht van vernieuwing en ervaring, van nieuwe groene projecten voor de stad en van zichtbare realisaties van ons beleid de laatste 12 jaar", luidt de verantwoording.

Freya Piryns zit sinds vijf jaar in de Antwerpse gemeenteraad en werkt vooral rond de thema's verkeersveiligheid en onderwijs.