Templeton-prijs voor kosmoloog John Barrow

De prestigieuze christelijke Templeton-prijs gaat dit jaar naar de Britse wetenschapper John D. Barrow, zo heeft de site KatholiekNederland.nl donderdag gemeld. Kosmoloog en wiskundige Barrow doet voornamelijk onderzoek naar fundamentele vragen over het heelal en de plaats van de mensheid daarin.

Belga

De prijs ter waarde van 1,2 miljoen euro geldt als waardering voor werk dat de kennis over spirituele zaken vergroot. Eerdere winnaars waren onder andere Moeder Teresa, Billy Graham en de Russische dissident Aleksander Solzjenitsyn.

Barrow (53) staat bekend om zijn gewilde boeken en essays over de studie naar de structuur en geschiedenis van het universum. Zijn werk bevat onder meer de geestelijke implicaties van de Oerknal, een studie naar oneindigheid en de beperkingen van de wetenschap in het beantwoorden van grote levensvragen.

"Mensen kijken naar wetenschap met religieuze verwachtingen", zegt Barrow. "Zij verwachten volledige zekerheid en bevestiging te krijgen". De wetenschap kan de mensheid volgens Barrow echter nooit de gewenste zekerheid geven. "Religie bestaat uit de reactie van mensen op deze voortdurende onzekerheid".

Barrow doceert aan de Universiteit van Cambridge. Zijn zeventien boeken zijn in 27 talen vertaald. Zij krijgen lof voor hun heldere en eenvoudige taal.

De prijs gaat uit van de Amerikaanse Templeton Foundation. De Templeton Stichting, gevestigd in Pennsylvanië, is in 1987 opgericht door Sir John M. Templeton, een vermogend ondernemer en eigenaar van verschillende beleggingsmaatschappijen. Tot 2002 stond de jaarlijkse prijs bekend als de Templeton Prijs voor Vooruitgang in Religie.

De Britse prins Philip zal de prijs op 3 mei tijdens een besloten bijeenkomst op Buckingham Palace uitreiken.