Proefpersonen in levensgevaar na testen met geneesmiddelen

Het begon als een gewone geneesmiddelentest, zoals die elke week plaatsvinden in ziekenhuizen. Acht kerngezonde mannen tussen 18 en 40 jaar oud moesten zich zondagavond aanmelden bij het Northwick Park Hospital in het noordwesten van Londen. Na een nachtje slapen kregen ze een medicijn toegediend van het Duitse farmaconcern TeGenero dat tot dan toe enkel op dieren was uitgetest. Ze kregen 2.000 pond (2.893 euro) om zich ten dienste van de wetenschap te stellen.

Belga

Twee van hen hadden geluk: ze kregen niet het preparaat TGN 1412, maar een placebo. Voor de anderen werd het experiment een ware nachtmerrie. Ze belandden alle zes op de afdeling intensieve zorgen. Twee van hen zweven vier dagen na het experiment nog altijd tussen leven en dood.

Buiten het ziekenhuis heeft totnogtoe niemand de proefpersonen gezien. Familieleden hebben het echter over een paars-gele huidskleur, een gezwollen nek en een gezicht dat is opgezwollen tot het drievoudige van de normale grootte. "Mijn vriend ziet eruit als de Elephant Man", zei een geshockeerde Myfanwy Marshall. De artsen zijn niet optimistisch over de levenskansen van haar 28-jarige vriend.

Ook Jo Brown herkende haar 21-jarige schoonbroer Ryan Wilson nauwelijks. "Hij zag er niet uit als de Ryan die we kennen en van wie we houden". Zijn neus werd vervormd alsof hij een ongeval heeft gehad. Ook hij vecht nog voor zijn leven. De andere vier proefpersonen zijn aan de beterhand, hoewel artsen hun toestand nog altijd als "ernstig" omschrijven.

De behandeling wordt bemoeilijkt door het feit dat de artsen de symptomen wel herkennen, maar geen van hen echt weet wat er precies is gebeurd. Werd bij het voorbereiden van de teststof een fout gemaakt? Raakte tijdens het toedienen van het medicijn iets verontreinigd? Of werd er een fout gemaakt in de dosering van het middel?

De bijwerkingen werden echter al na enkele uren duidelijk. De 23-jarige Raste Khan, die een placebo kreeg, beschreef hoe de anderen "als dominosteentjes flauwvielen". "Eerst trokken ze hun hemd uit, omdat ze over koorts kloegen. Dan schreeuwden enkelen dat hun hoofd ging ontploffen", klonk het. Zelf wist Khan niet dat hij een placebo had gekregen en hij stond dan ook doodsangsten uit dat hem eenzelfde lot beschoren was.

Scotland Yard onderzoekt nu de zaak. De politie wil samen met de Britse geneesmiddelenautoriteit MRHA uitzoeken waar het precies fout is gelopen. Enkele familieleden hebben al een advocaat ingeschakeld. Volgens de krant The Times kregen alle proefpersonen tegelijk het middel toegediend, hetgeen tegen de voorschriften ingaat. De betrokken bedrijven hangt dus een miljoenenclaim boven het hoofd, hoewel de proefpersonen een verklaring hebben ondertekend dat ze uit vrije wil deelnamen aan de tests.