Hamas presenteert kabinet aan Abbas

De Palestijnse Hamas is klaar met het samenstellen van een regering. Kandidaat-premier Ismail Haniyeh heeft zondag de lijst van zijn regeringsploeg aan president Mahmoud Abbas gegeven, die de voorgestelde nieuwe regering voor moet dragen bij het parlement.

AP Ned

Omdat de coalitiebesprekingen met Fatah en mogelijke andere coalitiepartners zijn mislukt, zal de nieuwe regering vrijwel volledig bestaan uit leden van de extremistische Hamas. Er komen 24 ministers, van wie er tien afkomstig zijn uit de Gazastrook en veertien van de Westelijke Jordaanoever. De hardliner Mahmoud Zahar is voorgedragen als minister van buitenlandse zaken terwijl Said Siyam, een parlementslid uit de Gazastrook, de beoogde minister van binnenlandse zaken is.

Abbas heeft de afgelopen weken herhaaldelijk gezegd alleen akkoord te zullen gaan met een Hamas-regering als die het geweld tegen Israël afzweert en de tussenakkoorden met Israël respecteert. Haniyeh heeft zich nog niet uitgelaten over de reactie van de Hamas op een eventueel veto van Abbas.

Duidelijk is wel dat de nieuwe regering internationaal geïsoleerd zal worden. Israël en de Verenigde Staten hebben aangekondigd de geldkraan dicht te draaien en niet met een Hamas-regering te zullen onderhandelen over een vredesakkoord. Ook de Europese Unie ziet niets in samenwerking met de Hamas.

De Hamas verkreeg bij de verkiezingen in januari verrassend genoeg de absolute meerderheid in het parlement en kan dus zonder hulp van andere partijen regeren. Onder meer om de regering voor een groot aantal landen acceptabeler te maken heeft de Hamas geprobeerd een coalitie aan te gaan, maar de onderhandelingen daarover zijn mislukt.

De Wereldbank waarschuwde er eerder deze week voor dat de Palestijnse economie vrijwel geheel zal instorten als de buitenlandse steun wegvalt. Het inkomen van de reeds verpauperde Palestijnse bevolking zal met 30 procent dalen als de economische strafmaatregelen worden doorgezet. Ook zal de Palestijnse Autoriteit, de belangrijkste werkgever in de Palestijnse gebieden, niet langer de salarissen van ambtenaren en andere werknemers kunnen betalen, aldus de Wereldbank.