Orkaan Larry treft noordoostkust Australië

De noordoostkust van Australië wordt op dit moment belaagd door de orkaan Larry, die gepaard gaat met zware regen, metershoge golven en windstoten van tot 290 kilometer per uur.

Belga

Dit is voor de staat Queensland de zwaarste cycloon in 20 jaar. Duizenden gezinnen in de 400 kilometer brede strook tussen Cairns en Townsville hebben opdracht gekregen hun woningen te verlaten. Scholen gingen dicht, badplaatsen werden ontruimd en luchthavens werden gesloten voor alle verkeer. De lokale regering riep de noodsituatie uit en heeft daarom de bevoegdheid mensen onder dwang te evacueren.

Het Cyclone Warning Centre waarschuwde dat de zeespiegel twee meter boven zijn normale peil kan komen te liggen. Verwacht wordt dat Larry gedurende 24 uur honderden kilometers landinwaarts zal trekken alvorens aan kracht in te boeten. In Mission Beach zijn elektriciteitskabels losgeslagen en bomen ontworteld, zo meldt nieuwszender ABC. De plaatselijke bevolking heeft haar toevlucht gezocht in scholen en hotels. Getuigen meldden stukken ijzer die door de wind werden rondgeblazen als snippers papier.