Wit-Russische oppositieleider erkent verkiezingsuitslag niet

De Wit-Russische oppositieleider Alexander Aleksander Milinkevitsj heeft de zondag gehouden verkiezingen in Wit-Rusland als frauduleus bestempeld en weigert de alom verwachte overwinning van president Aleksander Loekasjenko te erkennen.

AP Ned

Milinkevitsj wil nieuwe verkiezingen en stelt dat Loekasjenko Wit-Rusland richting een gewelddadige crisis stuurt door met grootschalige fraude het presidentschap (opnieuw) naar zich toe te trekken. Volgens de eerste voorlopige uitslagen heeft Loekasjenko een grote voorsprong genomen op Milinkevitsj en de tweede oppositiekandidaat, Aleksander Kozoelin. Beide tegenstrevers van de autoritaire Loekasjenko hebben de afgelopen weken gewaarschuwd door fraude namens Loekasjenko. Ze wijzen er onder meer op dat van de 74.000 verkiezingswaarnemers en stembureau-officials, er maar één is die de oppositie vertegenwoordigt. Ook hebben buitenlandse waarnemers geen toestemming gekregen om de verkiezingen bij te wonen. Loekasjenko zei zaterdag dat buitenlanders en Wit-Russen die de verkiezingen aan willen grijpen om wanorde te stichten "keihard zullen worden aangepakt." Eerder maakte de chef van de binnenlandse veiligheidsdienst bekend dat mensen die de openbare orde rond de verkiezingen verstoren zullen worden aangeklaagd wegens terrorisme.

De afgelopen weken hebben de politie en ordediensten keihard opgetreden tegen pogingen van leden van de oppositie om straatprotesten te organiseren tegen Loekasjenko en de al bij voorbaat als frauduleus bestempelde stembusgang. De Wit-Russische autoriteiten beweren dat de oppositie met steun van het Westen na de verkiezingen massale protesten op touw willen zetten om een machtswisseling tot stand te brengen, maar die pogingen zullen met harde hand worden neergeslagen, waarschuwde Loekasjenko zaterdag op de staatstelevisie.

Lech Walesa en Vaclav Havel, leiders van bewegingen die bijdroegen aan de val van communistische regimes in Polen en Tsjechoslowakije, schreven vrijdag in een gezamenlijke open brief dat het autoritaire bewind van Loekasjenko het groeiende zelfvertrouwen en democratische verlangen van de burgers in Wit-Rusland niet eeuwig kan blijven weerstaan. Als de Europese Unie effectieve steun geeft, zal "het laatste ondemocratische regime aan haar grens net zo snel en makkelijk vallen als eertijds de communistische regimes", aldus beide ex-presidenten.