Israëlische soldaten schieten 7-jarig meisje dood op Westoever

De 7-jarige Akbar Zayed was vrijdag op weg naar een kliniek, waar hechtingen uit haar kin verwijderd zouden worden, toen de auto waarin ze zat in het dorp Yamoun op de Westoever door Israëlische soldaten die jacht maakten op gezochte Palestijnen onder vuur werd genomen.

AP Ned

De soldaten losten dertig schoten. Akbar werd al door een van de eerste kogels dodelijk getroffen. Volgens het leger verscheen er plotseling een taxi in door soldaten afgezet gebied en schoten de soldaten op de banden van de taxi, toen die een stopbevel negeerde. Maar volgens de oom van het meisje, Kamal Zayed, die achter het stuur zat, kwamen er voor hij de kans kreeg de motor uit te zetten drie mannen op de auto afrennen, die begonnen te schieten.

"Ik zag ze achter het hek. Er waren meer dan dertig soldaten. De eerste kogel raakte mijn nichtje. Ze werd direct door een kogel in haar hoofd getroffen", zei Zayed, die zelf in zijn arm en been werd geraakt, zaterdag in zijn ziekenhuisbed. Zayed zegt ruim twee uur door soldaten te zijn verhoord, voor hij zich aan zijn verwondingen kon laten behandelen.

Honderden mensen woonden zaterdag de begrafenis van Akbar bij. Haar vader, Abder Zayed, vertelt met horten en stoten dat hij zijn broer had gevraagd met zijn dochter naar de kliniek te gaan, omdat hij er niet bij wilde zijn als haar hechtingen werden verwijderd. "Ze (de soldaten, red.) hebben geen idee hoeveel ik van haar hou", zegt hij. "Hoe kan ik mijn huis binnengaan en haar nooit meer zien?" "Ik snap nog steeds niet waarom ze ons dit hebben aangedaan, waarom ze op ons schoten", zegt Kamal Zayed, de oom. "Het was wel duidelijk dat ik alleen met een klein meisje in de auto zat." Het leger heeft een onderzoek ingesteld.