Rellen in Parijs: 19 gewonden, 103 arrestaties

Bij rellen na de Parijse betogingen zijn zaterdagavond zeven politieagenten en twaalf betogers gewond geraakt. Er werden 103 arrestaties verricht, zo meldt de politie.

Belga

In de wijk rond de Place de la Nation namen 100 tot 200 betogers het vier uur lang op tegen de ordediensten. De jongeren gooiden auto's omver, sloegen ruiten in en vernielden straatmeubilair. Ook werd een barricade in brand gestoken. Tegelijkertijd trokken in het Quartier Latin zo'n 500 studenten naar de Boulevard Saint-Michel, bij de Sorbonne. Op de Place de la Sorbonne werd een molotovcocktail naar de politie gegooid. Een auto werd in brand gestoken, maar kon met behulp van een waterkanon snel worden geblust. Betogers trachtten een toegangshek tot de Sorbonne Universiteit omver te halen, maar werden door de politie met waterkanonnen verdreven.

Kreten als "Bevrijd de Sorbonne", "Overal politie, nergens gerechtigheid", "Weg met de Staat, de flikken en de bazen" waren te horen. Volgens de politie gingen zaterdag overal in Frankrijk een half miljoen mensen de straat op. Volgens de vakbond CGT waren dat er anderhalf miljoen. De protesten zijn gericht tegen het zogeheten Contrat Première Embauche (CPE), dat het mogelijk maakt jongeren gemakkelijker aan te nemen maar hen ook gemakkelijker te ontslaan. In Parijs waren tussen de 80.000 en 350.000 manifestanten op de been.