Chinese postzegeldesignprijs naar Belgische cartoonist Karl Meersman

In de Mechelse postzegeldrukkerij van De Post heeft professioneel illustrator-cartoonist Karl Meersman donderdag de vierde Chinese staatsprijs voor het beste buitenlandse postzegeldesign gekregen.

Belga

De cartoonist viel in de prijzen met een postzegel die hij in 2004 ontwierp voor de "Dag van de Postzegel", onder de slogan "Frankeer met Kleur".

Omdat het in China het jaar van de hond is, ontving Meersman een beeldje in de vorm van een hond uit handen van een vertegenwoordiger van de Chinese ambassade in België.

Het is de eerste keer dat de Belgische Post wordt gekozen voor de begeerde Chinese onderscheiding. "We hebben al meermaals internationale titels gekregen voor onze zegels, maar deze is toch wel een hele eer", zei Bart Janssen van De Post donderdag. "China is zeer bekend voor zijn liefde voor de filatelie. Voor veel Chinezen is het verzamelen van postzegels een venster om naar de rest van de wereld te kijken, aldus Janssen.

De Chinese staatspost in Peking koos het ontwerp van Meersman uit zowat 2.000 buitenlandse postzegels. "In totaal stuurde een tweehonderdtal landen wereldwijd een gemiddelde van 50 zegels in. De Belgische selectie die jaarlijks naar China wordt gestuurd, wordt aan de hand van een interne enquête door De Post zelf gemaakt", aldus Janssen.

De geselecteerde postzegel toont het profiel van een gezicht met op de wang een postzegel waarop de afdruk van rode vrouwenlippen staat. "Ik denk dat het de soberheid van de zegel is die de Chinese post is opgevallen. Het is een universeel te begrijpen tekening", reageert de laureaat. "De bedoeling van de postzegel was het schrijven van traditionele brieven te promoten in het alsmaar groeiende sms- en e-mail-tijdperk. Met brieven kan je zo veel beter positieve en persoonlijke boodschappen overbrengen."

De 44-jarige Karl Meersman uit Temse is al ruim 20 jaar actief al professioneel illustrator voor onder meer Focus Knack en Trends magazine. Hij ontwierp al een dertigtal postzegels voor de Belgische Post.