Gestolen Van Gogh teruggevonden

Een schilderij van Van Gogh dat in 1999 werd gestolen bij Van Lanschot Bankiers in Den Bosch, is terugbezorgd bij de eigenaar.

Belga

De politie heeft de olieverfschildering "De Knotwilg" uit 1885 zondag teruggevonden. Twee Bosschenaren (25 en 33 jaar) zijn aangehouden.

De vondst werd donderdag bekendgemaakt tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de bank voor bemiddelde klanten. Bestuursvoorzitter Floris Decker toonde zich "ongelovelijk (ongelooflijk) tevreden" dat de Van Gogh weer terug is. "De Knotwilg" werd in mei 1999 ontvreemd uit het hoofdkantoor bij de bank. "We zullen het voorlopig zeker in de kluis houden, want we moeten er nog even aan wennen dat het weer terug is", zei de topman bij de terugkeer van het schilderij. Het paneel was destijds ongeveer 700.000 gulden (350.000 euro) waard, aldus de politie. De waarde zou zijn gestegen tot "enkele miljoenen euro's", verklaarde een woordvoerder. Het Van Gogh Museum is ingeschakeld om de echtheid ervan vast te stellen.

Hoewel de Van Gogh weer terug is, loopt het onderzoek nog. De twee aangehouden Bosschenaren worden vooralsnog verdacht van heling. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

"De Knotwilg" is een van de laatste schilderijen die Van Gogh in Nuenen (bij Eindhoven) heeft gemaakt. Hij legde de laatste hand aan het kunstwerk in het voorjaar van 1885. Een half jaar later verliet hij Noord-Brabant definitief.

Aangeboden door onze partners